Каші корисні, якщо зварені правильно
Виявляється, є маленькі секрети їх приготування, яких ми не завжди дотримуємося
По–перше, чи ретельно промиваєте крупи перед тим, як почнете їх варити? Справа в тому, що навіть розфасована крупа могла попередньо зберігатися на складах, де використовують отрути проти гризунів. До того ж у ґрунті десятиліттями накопичуються промислові токсини, пестициди, миш’як. Посіви обробляють отрутохімікатами, сільгоспвиробники застосовують гербіциди. Отрута проникає у коріння рослин, концентрується у плодах, зерні, й може викликати цілий ряд проблем зі здоров’ям, зокрема, хвороби серцево–судинної системи, діабет і рак.
Професор біологічних наук із Королівського університету Енді Міерг провів експеримент. У телепередачі BBC «Вірте мені, я лікар» він приготував рис трьома різними способами:
Щоб приготувати «здорову» кашу, замочуйте крупу на кілька годин у холодній воді, промивайте її декілька разів, поки вода не стане прозорою.
1. У першому випадку варив крупу, заливши її водою в пропорції 2:1, як традиційно готує більшість людей, до повного випаровування рідини.
2. У другому — на 5 частин води взяв 1 частину рису, згодом надлишок рідини злив і заміряв рівень вмісту миш’яку. Як виявилося, його кількість зменшилася майже вдвічі.
3. У третьому випадку рис замочували на ніч. При цьому рівень токсинів зменшився на 80 відсотків.
Отже, щоб приготувати «здорову» кашу, замочуйте крупу на кілька годин у холодній воді, промивайте її декілька разів, поки вода не стане прозорою.