
Які смачні пісні ласощі!
Іноді так хочеться чогось солоденького! Але ж як приготувати кекси чи печиво без яєць, молока та масла? Все можливо! Ці рецепти стануть у пригоді тим, для кого відмовитися від солодощів — справжнє випробування. Смакуйте на здоров’я!
Булочки з корицею

Такі пухкі, смачні, духмяні… Ніхто не вірить, що ця чудова випічка — пісна. Приготуйте — і переконайтеся!
Інгредієнти: для тіста — 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. олії, 1 скл. води (можна трішки більше), 50 г дріжджів, борошно; начинка — 0,5 скл. цукру, 1 пакетик кориці.
Приготування. Дріжджі замочити в 0,5 склянки теплої води. Закип’ятити 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки води і 0,5 склянки олії. Коли схолоне, вилити рідину у просіяне борошно, додати розчинені у воді дріжджі, замісити м’яке тісто, накрити рушничком і залишити на деякий час (40 хвилин – 1 годину), щоб підійшло. Змішати корицю з цукром. Шматки тіста розкачувати (але краще обходитися без качалки — просто розтягати руками) в прямокутні палянички, насипати по всій довжині начинку, загорнути і ретельно защипати краї, далі отриману «ковбаску» згорнути спіралькою. Викласти сформовані булочки на деко, змащене олією, потримати в теплому місці, поки підрухаються, помазати водою або чаєм і випікати в розігрітій до 170 градусів духовці до рум’яної скоринки. За бажанням готові булочки можна посипати цукровою пудрою.
Цукерки із сухофруктів

Про шкоду солодощів уже переговорено і переслухано аж до оскоми. Але не таких! Ці цукерки не тільки можна, а й треба їсти, аби забезпечити організм вкрай необхідними взимку вітамінами!
Інгредієнти: 70 г фініків, 70 г кураги, 70 г чорносливу, 70 г волоських горіхів, 70 г мигдалю, 2 ст. ложки меду, 1 ч. л. лимонного соку, кокосова стружка для обсипання.
П риготування. Сухофрукти залити теплою водою і потримати до розм’якшення (залежно від сухості ягід 30–60 хвилин), обсушити, видалити з них кісточки. Всі інгредієнти пропустити через м’ясорубку. Додати лимонний сік, мед і добре перемішати. Сформувати з отриманої маси кульки, обваляти кожну в кокосовій стружці. Щоб цукерки із сухофруктів не втратили форму, зберігати їх краще у холодильнику.
Пісні мафіни з курагою

Пухкі кексики із сухофруктами — ідеальний варіант до ранкової кави. Але ж вони на кефірі чи сметані, заперечать ті, хто дотримується посту. Вихід є: замініть молочну кислоту …яблучною
Інгредієнти: 1 склянка борошна, 1,5 ч. л. розпушувача для тіста, 3 ст. л. цукру, 250 мл яблучного пюре, 1 ч. л. кориці, 4 ст. л. олії, курага та горіхи.
Приготування. Змішати борошно, розпушувач, цукор, корицю і нарізану курагу. В іншій мисці злегка збити пюре з олією. Додати яблучну суміш до борошна і перемішати до однорідності. Викласти тісто у змащені олією формочки, заповнюючи їх наполовину, розрівняти мокрою ложкою. Зверху посипати подрібненими горіхами. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору (близько 25–30 хвилин). Готовність перевіряти дерев’яною паличкою — вона повинна виходити з тіста сухою. За бажанням готові мафіни можна посипати цукровою пудрою.
До речі. Якщо в металеві форми для кексів поставити паперові або скористатися силіконовими, то змащувати їх не треба.
Вівсяне печиво

Кожна господиня має у своєму записнику декілька рецептів вівсяного печива. Але чом би не спробувати чогось новенького?
Інгредієнти: 2 скл. вівсяних пластівців, 0,5–1 скл. борошна, 2 ст. л. насіння кунжуту (або соняшнику), 1 ч. л. кориці (можна замінити цедрою лимона), 0,5 скл. подрібненого мигдалю (чи будь-яких горіхів), 0,5 скл. сиропу або меду, 3 ст. л. олії, 0,5 скл. подрібнених сухофруктів, дрібка солі.
Приготування. У глибокій мисці змішати вівсяні пластівці, борошно, насіння, сухофрукти, горіхи, корицю та сіль, в іншій посудині — сироп (мед) з олією. Далі влити рідкі інгредієнти до сухих і добре вимішати. Ложкою викладати тісто на змащену бляшку, акуратно розрівняти, щоб печиво було завтовшки близько 1 сантиметра. Поставити в розігріту до 160 градусів духовку і випікати при такій температурі 30–35 хвилин. Можна викласти тісто на деко суцільним пластом, а тоді лопаткою чи ножем сформувати печиво, поділивши його на прямокутники чи ромби.
Лимонно-кокосове печиво на яблучному соці

Це пісне печиво із хрумкою посипкою з арахісу та кокосової стружки — просто знахідка в період посту
Інгредієнти: для тіста – 150 г пшеничного борошна, 50 г кукурудзяного борошна, 100 г цукру, 50 г стружки кокосової, цедра одного лимона, 0,5 склянки яблучного соку, 1 ч. л. розпушувача, 40 мл олії; для посипки — кокосова стружка, смажений арахіс, цукровий сироп.
Приготування. Змішати пшеничне й кукурудзяне борошно з розпушувачем, додати цедру, кокосову стружку, цукор, влити яблучний сік та олію і замісити тісто. Розкачати його в пласт, формочками повирізати печиво, викласти на деко, верх змастити цукровим сиропом, посипати подрібненим смаженим арахісом та кокосовою стружкою. Випікати 15–20 хвилин.
Козинаки

Хто не любить похрумтіти цією смакотою із чаєм чи кавою? Приготувати їх удома — запросто
Інгредієнти: 100 г волоських горіхів, 100 г арахісу, 100 г соняшникового насіння, 250 г меду, 50 г цукру.
Приготування. Подрібнити горіхи. В каструлі змішати мед із цукром, довести до кипіння і на малому вогні варити 15 хвилин, далі всипати у медовий сироп подрібнені горішки та насіння і добре перемішати. Вилити суміш в емальовану форму, розрівняти. Через 10 хвилин нарізати на порційні шматки й поставити в холодильник. Щоб дістати козинаки, треба посуд із ними кілька хвилин потримати в мисці з гарячою водою.
До речі. За бажанням складники можна змінювати: наприклад, додати родзинки, чорнослив, кунжут тощо.
Морквяно-яблучний торт

Що там печиво чи кекси, можна поласувати й пісним тортиком: коржі з вівсяних пластівців та дрібно натертої моркви, а крем — із яблучного пюре та манки. Головне — всі інгредієнти доступні і недорогі
Інгредієнти: для тіста — 2 великі морквини, 2 склянки вівсяних пластівців, 2 склянки борошна, 1 ст. л. розпушувача, 1 склянка цукру, 6 ст. л. олії; для крему — 0,5 л яблучного пюре, 2–3 ст. л. манки, 120 г консервованих абрикосів, 0,5 склянки мигдалевих пластівців, чорний шоколад (за бажанням).
Приготування. Стерти на дрібну тертку дві чималі морквини, змішати з цукром, олією, тоді додати борошно з розпушувачем і пластівці, ретельно вимісити. Розділити тісто на 6 рівних частин, підсипаючи борошном, розкачувати круглі коржі (діаметром близько 20 сантиметрів). Форму або деко вистелити папером для випічки, викладати почергово коржі і випікати в духовці при 180 градусах близько 15–20 хвилин.
Поки коржі схолонуть, готуємо крем. Додаємо до яблучного пюре манку і варимо на середньому вогні, постійно помішуючи, 5 хвилин, охолоджуємо і збиваємо до пишної консистенції. Готові коржі перемазуємо кремом.
Абрикоси за допомогою блендера перетираємо на пюре, наносимо його на боки та верх торта і обсипаємо мигдалевими пластівцями. Верх торта за бажанням можна залити розтопленим на паровій бані чорним шоколадом.
