ЯКЩО МОРСЬКА РИБА НЕ ПО КИШЕНІ
Наша область, як й інші західні області України, є регіоном з дуже низьким вмістом йоду у воді, повітрі, грунті, продуктах харчування...
Наша область, як й інші західні області України, є регіоном з дуже низьким вмістом йоду у воді, повітрі, грунті, продуктах харчування. Нестача йоду в організмі людини порушує нормальну функцію щитовидної залози, що призводить до багатьох серйозних захворювань, зокрема, зобу, раку щитовидної залози та інших. Для профілактики цих недуг лікарі призначають йодид калію, комплекс вітамінів, рекомендують вживати йодовану сіль, їсти більше морепродуктів. На жаль, морська риба сьогодні багатьом не по кишені. А від збільшення щитовидної залози страждає чимало людей.
Пропоную рецепт народної медицини, який багатьом допоміг вилікувати зоб. Причому цей засіб не шкідливий, не дає негативних побічних впливів і, що не менш важливо, дешевий і всім доступний. Отож, восени або ранньої весни накопайте коріння терну. Помийте, подрібніть, висушіть. Відвар готують так: столову ложку кореня треба залити 0,5 л кип’ятку, варити 30 хвилин в емальованій каструльці. Наголошую, не 5—10 хвилин, як це робимо, готуючи відвари з листків квітів чи трави, а саме півгодини. Не настоювати, а гарячим процідити, оскільки при охолодженні діючі речовини терну осідають на дно і при проціджуванні залишаються на цідилку. Пити по третині склянки тричі на день.
У деяких областях колись лікували зоб ягодами терну. Зривали їх пізно восени після перших морозів і їли свіжими.
Лідія РАБАН.
м. Луцьк.
Пропоную рецепт народної медицини, який багатьом допоміг вилікувати зоб. Причому цей засіб не шкідливий, не дає негативних побічних впливів і, що не менш важливо, дешевий і всім доступний. Отож, восени або ранньої весни накопайте коріння терну. Помийте, подрібніть, висушіть. Відвар готують так: столову ложку кореня треба залити 0,5 л кип’ятку, варити 30 хвилин в емальованій каструльці. Наголошую, не 5—10 хвилин, як це робимо, готуючи відвари з листків квітів чи трави, а саме півгодини. Не настоювати, а гарячим процідити, оскільки при охолодженні діючі речовини терну осідають на дно і при проціджуванні залишаються на цідилку. Пити по третині склянки тричі на день.
У деяких областях колись лікували зоб ягодами терну. Зривали їх пізно восени після перших морозів і їли свіжими.
Лідія РАБАН.
м. Луцьк.