Курси НБУ $ 41.86 € 43.52
Хай Новий рік у будь-якій оселі щасливим буде, щедрим і веселим!

Волинь-нова

Хай Новий рік у будь-якій оселі щасливим буде, щедрим і веселим!

До свята залишається вже зовсім мало часу, і господині задумуються про те, які страви готуватимуть. Звісно, жодне застілля не обходиться без салатів. Хтось, можливо, зупинить свій вибір на традиційному «Олів’є», а хтось захоче неодмінно здивувати гостей цікавою новинкою. Сподіваємося, її рецепт знайдете у нашій добірці

«Ріг достатку»

 

 Кажуть, як зустрінеш рік — ​таким він і буде. Зустрічайте 2018-й із «Рогом достатку»!

Інгредієнти: 200 г індичого або курячого філе, 3–4 варені картоплини, 4 яйця, 1 зелене яблуко, 100 г моркви по-корейськи, 200 г твердого сиру, 1 цибулина, оцет, цукор, олія, майонез, сіль.

Приготування. Обсмажте на олії м’ясо, порізане шматочками, до готовності. Цибулю покрайте півкільцями, залийте маринадом із 2 столових ложок оцту, 1 чайної ложки цукру і дрібки солі та залиште на 30–40 хвилин. На дрібну тертку окремо потріть варені яйця, сир, яблуко і картоплю. На плоску тарілку викладіть м’ясо у формі рогу, змастіть майонезом, наступний шар — ​цибулю та яблуко — ​також промажте. Далі висипте яйця, покрийте сіточкою майонезу, викладіть корейську моркву і терту картоплю, змастіть майонезом. Зверху посипте тертим сиром. Залишається тільки оздобити салат на власний смак.

«Песик»

 

 Цей салат стане не тільки окрасою святкового столу, а й символом прийдешнього року

Інгредієнти: 300 г копченої курятини, 6–7 картоплин, 4–5 невеликих морквин, 5 яєць, 100 г плавленого сиру, 150 г маринованих грибів, 150 г майонезу, сіль та перець — ​за смаком, кілька маслин, скибка ковбаси та зелень для оздоблення.

Приготування. Відварити яйця, моркву і картоплю, почистити. Копчене м’ясо і гриби нарізати невеликими шматочками. Натерти на тертці картоплю і яйця (білок і жовток окремо). На встелену зеленню тарілку викласти з натертої картоплі тулуб, мордочку і вушка собачки, змастити майонезом, зверху викласти курятину. Наступним буде шар білка, далі розкласти гриби, натертий плавлений сир. Поверх сиру — ​натерті жовтки і знову шар картоплі, який потрібно притиснути з усіх боків, формуючи собаку, і щедро змастити майонезом. На дрібній тертці натерти білок і притрусити ним салат. Вушка, лапи і хвіст викладаємо з дрібно натертої моркви, а носик, очі і брови — ​з маслин.

«Святковий»

 

 Якщо ви дотримуєтеся посту, можна обійтися і без м’ясних салатів — ​цікаво оформлений у вигляді купки хмизу салат із квасолі та грибів також матиме гарний вигляд

Інгредієнти: півлітрова банка вареної червоної квасолі, 200 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 2 помідори, пучок зелені, пачка сухариків, 2–3 зубчики часнику, майонез, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Цибулю порізати кубиками і обсмажити на олії до золотистого кольору, додати покраяні пластинками гриби і тушкувати, доки випарується волога. Помідори нарізати невеликими шматочками, зелень посікти, часник пропустити через прес або розтерти у ступочці. Зсипати всі інгредієнти в миску, посолити і поперчити до смаку, заправити майонезом і викласти гіркою на блюдо. Безпосередньо перед подачею зверху посипати сухариками.

«Годинник»

 

 Поєднання у цьому салаті курятини, горіхів і чорносливу робить його неперевершеним, а красиве оформлення страви у вигляді циферблата, стрілки якого застигли за 5 хвилин до півночі, так пасує до найулюбленішого свята!

Інгредієнти: 300 г курячого філе, 100 г волоських горіхів, 150 г чорносливу, 100 г твердого сиру, 5 яєць, 100 г майонезу, сіль і перець — ​за смаком.

Приготування. Філе курки зварити, остудити і покраяти кубиками. Попередньо замочений у кип’ятку чорнослив нарізати шматочками, а очищені ядра волоських горіхів подрібнити у блендері або перетерти у ступочці. Потерти сир і зварені круто яйця, відокремивши білок від жовтка. Далі викладаємо салат на широку пласку тарілку, змащуючи кожен шар майонезом: курятину, яєчні жовтки, чорнослив, тертий сир, горіхи. Зверху розрівняти натерті яєчні білки (цей шар промащувати майонезом не треба) і з вареної моркви викласти цифри і стрілочки. Салат має настоятися в холодильнику мінімум 2 години.

«Сніговик»

 

 Яка ж зима без снігу і сніговика? Тож і на святковому столі такий атрибут зовсім не зайвий

Інгредієнти: 1 склянка вареного рису, 1 рибна консерва, 2 мариновані огірки, 2 кисло–солодкі яблука, 1 велика або 2 менші варені морквини, 100 г сиру сулугуні; для соусу: майонез, сметана, соєвий соус, гостра гірчиця.

Приготування. Рибу розім’яти виделкою. Потерти огірки, злити з них рідину, так само стерти яблука, моркву, сир. Змішати інгредієнти для соусу. Викладати салат на блюдо у формі сніговика, кожен шар промащуючи соусом: рис, риба, огірки, яблука, морква, сир. Із болгарського перцю і зеленої цибулі зробити шарфик, капелюшок — ​з дрібно порізаних маслин, китиці на шарфі — ​з гранатових зерен, очі і гудзики — ​з маслин, рот — ​із солодкого перцю, ніс — ​з моркви, мітлу — з кропу.

«Червоне море»

 

 У новорічну ніч прийнято загадувати бажання. А може, висловити його стравою на святковому столі?

Інгредієнти: 300 г кальмарів, 100 г крабових паличок, 2 свіжі помідори, 1 зубочок часнику, півсклянки вареного рису, 6 ст. л. майонезу.

Приготування. Тушки кальмарів очистити і відварити 2 хвилини, охолодити. Нарізати соломкою кальмари, помідори і крабові палички. Часник видавити через прес. Змішати всі інгредієнти, трохи підсолити і заправити майонезом. До речі, смак вершкового плавленого сиру чудово доповнює аромат кальмарів, можна використовувати і твердий сир — ​страва вийде зовсім іншою.

«Фантазія»

 

 Попри незвичне поєднання продуктів, салат дуже смачний і з’їдається вмить

Інгредієнти: 7 крабових паличок, 1 апельсин, 1 зубчик часнику, 100 г консервованої кукурудзи, пісний майонезний соус.

Приготування. Апельсини почистити, з кожної дольки зняти шкірочку і розрізати на кілька шматків. Крабові палички покраяти кубиками. Часник пропустити через прес. Усі компоненти змішати і заправити майонезним соусом.

«Екзотика»

 

 Якщо ви полюбляєте такий заморський фрукт, як хурма, вам сподобається і цей простий салатик

Інгредієнти: 1 куряче філе, 1 хурма, 1 маленька червона цибулина, невеличкий пучок салату, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. меду, 2 ч. л. гірчиці діджонської (із зернами), 2 ст. л. майонезу.

Приготування. Листя салату порвати руками на шматки, додати цибулю, порізану півкільцями, полити заправкою з майонезу, гірчиці та меду і викласти на тарілку. Запечене куряче філе і хурму порізати тонкими скибочками, змішати і викласти на салат.

До речі, щоб позбутися терпкого присмаку хурми, потримайте її кілька днів у холодильнику.

Telegram Channel