Арахіс може рости й на Волині
На присадибній ділянці, поряд із традиційними культурами, кожного року випробовую нові, не властиві нашому регіону
Вирощую арахіс і не можу ним натішитись. По–перше, це дуже врожайна рослина (на одній виростає 25–40 бобів, а в кожному по 1–3 горішки (рідше 4–5). По–друге, не складна у догляді. Її не пошкоджують ні хвороби, ні шкідники. Отже, немає потреби обробляти отрутохімікатами, а значить, отримуємо органічний продукт. По–третє, горішки смачні і корисні
Вони містять мікроелементи — магній, калій, фосфор, залізо, цинк. Арахіс дуже поживний: 100 г горішків мають 552 ккал, а сушені — 611. Через це він дуже популярний серед прихильників вегетаріанського способу харчування, бо білки і жири, які у ньому присутні, можуть реально поповнити запаси організму.
Висаджування арахісу справа не важка, але досить копітка, вимагає прополювання, розпушування, підгортання і невеликого поливу перед ним. Це — теплолюбна рослина, тому висаджують її тоді, як мине загроза заморозків і ґрунт на глибині 10 см прогріється до 12–15 градусів. Орієнтовно це 25 квітня — 9 травня, тобто це час, коли садять квасолю, кукурудзу, сіють огірки. Добрив під цю культуру не вношу, тільки восени приорюю гній, а весною культивую ділянку, вирівнюю граблями і формую рядки з міжряддями у 60 см. У рядку через 15 см роблю ямки глибиною 5–7 см, в які кладу по 2 горішки, хоча дехто садить по одному.
Після запилення утворюється зав’язь — голкоподібний орган, який називається гінофор, і квітконіжка починає опускатися до землі. Це найважливіший період у вирощуванні арахісу. У цей час грядку треба полити і рослини підгорнути, щоб гінофори та квітки опинилися під землею, де і формуються земляні горішки.
Через 12–14 днів з’являються сходи, а через 25–30 рослина починає цвісти. Квітки непоказні, жовтого кольору, цвітуть тільки один день. Після запилення утворюється зав’язь — голкоподібний орган, який називається гінофор, і квітконіжка починає опускатися до землі. Це найважливіший період у вирощуванні арахісу. У цей час грядку треба полити і рослини підгорнути, щоб гінофори та квітки опинилися під землею, де і формуються земляні горішки.
Кущі продовжують цвісти, і днів через 10–12 роблять друге підгортання, а потім — третє. Їх потрібно не менше трьох. А робиться це для того, щоб збільшити врожайність. Якщо арахіс не підгортати, то теж буде врожай, але дуже мізерний, бо досягти грунту і зануритися в нього зможуть тільки квітки в нижній частині рослини, а решта — ні. Підгортання слід закінчити до серпня, тому що боби, які будуть зав’язуватися, вже не встигнуть визріти.
Приступають до збирання арахісу тоді, коли листя починає жовтіти, а рослина всихати. Кущі я акуратно підкопую лопатою або вилами і залишаю на городі на 5–7 днів, залежно від погоди, і тільки після цього обриваю боби і досушую під навісом або на горищі. Важливий момент: не можна, щоб під час досушування боби потрапили під дощ, бо проростуть. Також не слід їх викопувати дощової погоди. Я вирощую два сорти: Валенсія (ранній) і Ява (пізній). Валенсію починаю копати в середині вересня, а Яву — на початку жовтня. Зберігають його у бобах, а перед споживанням чи продажем вилущують.
Переконливо раджу читачам газети відвести під цю культуру хоча б маленьку грядку на своєму городі, приділити трішки уваги, і вона віддячить вам рясним урожаєм.
Лариса ГОНЧАР
смт Іваничі.