![Волинський виноград містить найбільше антиоксидантів](https://volyn.com.ua/content/thumbs/750x500/e/74/nayppe-vwzkmzpnjvywmfgpgagce2iti2vop74e.jpg)
Важкі грона тішать око.
Волинський виноград містить найбільше антиоксидантів
Жителька Володимира-Волинського Галина Борис на присадибній ділянці вирощує майже чотири десятки сортів лози. Коли я довідалася про таке захоплення директора міського територіального центру соціального обслуговування, це стало для мене справжньою несподіванкою
—Вирощування винограду — то моє хобі «довжиною» у сім років, скоро відкрию восьмий сезон, — каже Галина Леонідівна, котра розпочала цим займатися зовсім випадково.
![Галина Борис «чаклує» над лозою.](https://volyn.com.ua/content/thumbs/wz7bzy/800x/0x0-663x592/du/rq/durqn6d6e2kx3fmva5hum4qetssa7vpm.jpg)
Жінка шукала інформацію про виноградарство, та усе ніяк не наважувалася купити лозу, бо думала, що ягода любить теплий клімат, тож навряд чи сповна розкриє свої властивості у нашім краї. Та одного разу, виписуючи з інтернет–магазину малину, калину й аґрус, не втрималася і купила один кущик винограду сорту Кодрянка, бо вельми вже гарними і великими були на знімку ягоди. За літо він добре підріс, а взимку підмерз, бо не вкрила його, але виявився зовсім не таким, який замовляла.
Порада для початківців: плекайте одразу ранні, ранньо–середні та середні сорти, бо пізні не кожного року визрівають.
Наступного року черпала інформацію від виноградарів, що мають досвід. Наполегливіше шукала порад про догляд і обрізування, бо пагони швидко загущувалися. Читати їх і відразу застосовувати на практиці набагато простіше, ніж вивчати теорію, переконує жінка. А тим, хто має бажання вирощувати виноград, радить постійно поповнювати знання, а помилившись, не розчаровуватись, бо лоза при доброму піклуванні віддячить щедрим урожаєм.
— В Україні немає регіону з менш сприятливим вегетаційним періодом цієї рослини, ніж волинський край, — розповідає Галина Борис. — Але і в нас є свій бонус — сніг, який «кутає» лозу в теплу ковдру. Крім того, є ще один плюс: «король» антиоксидантів — ресвератрол — у найбільшій кількості є тільки в червоному винограді, вирощеному у нашому стресовому кліматі!
![Онук Данилко смакує бабусиним урожаєм.](https://volyn.com.ua/content/thumbs/zxixy2/800x/0x0-787x658/td/lg/tdlg5p6g4bnqf7gv3vbxrdbnkojw3exx.jpg)
Найліпше цю рослину садити на відкритих сонячних ділянках. Навіть незначне затінення буде затягувати дозрівання, зменшувати цукристість, збільшуючи ймовірність грибкових захворювань. У нашої співрозмовниці шпалери розміщені з півночі на південь, і виноградну лозу увесь день освітлює сонце. Оптимальна відстань між кущами 2–2,5 метра, між шпалерами — 3. Садить лозу так, щоб «п’ятка» була на глибині близько 30 сантиметрів від поверхні грунту і під кутом 45 градусів у напрямку півдня. Глибше садити не рекомендують, бо коріння повільніше прогріватиметься, виноград розвиватиметься слабше і отримає менше часу для достигання.
— Перші кущі садила у так звані «розумні» ями — з дренажем, а пізніше — просто під лопату і значних відмінностей у розвитку не помітила, – розповідає господиня. — Землі у нас родючі, поживні і мають вдосталь вологи. У ямку сиплю трохи нітроамофоски чи перегною. Під молоді кущики органіки даю небагато, бо заводяться личинки хрущів, які дуже шкодять корінню.
Почати бажано із сортів, які стійкі до хвороб і «пробачають» різні експерименти при формуванні кущів. Із майже сорока сортів переважно столового, а також універсального та кишмишного винограду, які випробувала Галина Борис, найкраще себе зарекомендували Августин, Плевен мускатний, Румба та інші. Ще одна порада для початківців: плекайте одразу ранні, ранньо–середні та середні сорти, бо пізні не кожного року визрівають. І звертайте увагу на підвищену комплексну стійкість до морозу і грибкових хвороб. Варто знати, що у нашому регіоні мало виноградних хвороб, а шкідників майже ніколи не траплялося.
Нині у Галини Леонідівни лишились найбільш улюблені сорти, бо вони добре дозрівають, мало хворіють (або й не хворіють зовсім), відмінно зимують без укриття. І усі смачнющі! Це — Августин, Аркадія, Велес, Вальок, Дружба, Забава, Ніколь, Плевен мускатний, Румба, Руслан, Фуршетний, Флора, Хамелеон, Юпітер, Дойна. Є й такі, які вивчає, і, можливо, вони ще стануть фаворитами. Той процес у неї безкінечний.
Уже цього року пані Галина придбала більше десятка чубуків технічних комплексно–стійких сортів винного спрямування. Поки що думки щодо новинок такі ж, як на початку вирощування столових сортів: то непомірна наука виготовити напій зі власноруч вирощеного винограду. Але, вірю, таки діждемося колись волинського вина.
Тетяна Адамович
![Telegram Channel](https://volyn.com.ua/src/img/channel.jpg)