Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
За кілька годин було вбито 53 людини

Героям слава!

Фото із сайту YouTube.com.

За кілька годин було вбито 53 людини

20 лютого 2014 року у Києві тривала розправа над майданівцями

Він став одним із тих кривавих днів, який досі неможливо забути. У ніч на 20 лютого суди заарештували на два місяці більше двох десятків затриманих протестувальників. На Майдані тривали дрібні сутички.
Вранці по дніпропет­ровських беркутівцях почали стріляти з консерваторії. За словами їхнього командира Андрія Ткаченка, робили це професійно: цілили в руки та ноги. Хто це був — не з’ясовано й досі. Є припущення, що майданівці, у яких здали нерви після розстрілів 18 лютого. Але багато хто схиляється до думки, що не виключена й провокація.

Силовики почали відступати. У цей час на мітингувальників кинули водомети, а самі майданівці рушили вперед. Група бійців внутрішніх військ виявилася заблокованою у Жовтневому палаці. Визволяти їх направили спецроту беркутівців під керівницт­вом Дмитра Садовника. Увесь світ облетіли кадри (багато іноземних журналістів жили в готелі «Україна», звідки все було добре видно), як вони стріляють у людей із помпових рушниць та автоматів. На цих кадрах був зафіксований і Садовник, який тримав автомат лівою рукою і опирав його на культю правої. Відійшовши, спецрота знову вела вогонь по майданівцях.

Багато із загиблих мали наскрізні поранення, тому експерти не можуть однозначно встановити, з якої зброї їх убили. 

Люди ринули за силовиками попри те, що багатьох скосили кулі. Зі сцени закликали не виходити за барикади, але ніхто не слухався. Тіла зносили до готелів «Україна» та «Козацький». Андрій Шевченко (нинішній посол України в Канаді) відвіз їх у Михайлівський собор на відспівування.

За кілька годин було вбито 53 людини: 49 протестувальників і 4 силовики! Такого в історії незалежної України ще не було. Багато із загиблих мали наскрізні поранення, тому експерти не можуть однозначно встановити, з якої зброї їх убили. Відомо, що 16 із них загинули від пострілів з автомата Калашникова, один — із пістолета, один — від картечі, і один — зі снайперської гвинтівки.

Уже наступного дня в мережі з’явилися записи переговорів беркутівців, які підтверджують те, що бійці саме цього підрозділу розстрілювали мирних протестувальників.

На сьогодні судових вироків убивцям так і немає. Тим не менше слідство має певні результати. П’ять беркутівців, яких підозрюють в убивстві, сидять у в’язниці. Також ідентифіковані кулі, якими прошили людей. Не в останню чергу завдяки купівлі сучасного швейцарського електрон­ного мікроскопа. Він автоматично визначає параметри кулі та порівнює усі дані з наявною базою. Також мікроскоп робить 3D-сканування і створює об’ємну модель будь-якої кулі.

Правоохоронці виявили 23 автомати Калашникова, одну снайперську гвинтівку Драгунова, одну помпову гвинтівку Іж-12, які належали штурмовій роті «Беркута» (усе це після Майдану втопили). Завдяки новому обладнанню було точно ідентифіковано зброю беркутівців.

Тарас СТЕПАНЮК

Telegram Channel