Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
«Я його кохаю більше за життя»

Волинь-нова

«Я його кохаю більше за життя»

Неперевершена балерина Майя Плісецька та видатний композитор, музикант Родіон Щедрін — великі люди в світовому мистецтві! І їхня любов така ж велика

Вони познайомилися в будинку Лілі Брік у 1955-му (йому — 22, їй — 29) на одному з прийомів, влаштованому на честь приїзду в Москву французького актора Жерара Філіпа. Але ця коротка зустріч лише через три роки переросла у справжню любов. Майя Плісецька і Родіон Щедрін почали зустрічатися і провели відпустку в Карелії. А восени 1958-го одружилися. Що цікаво: вони однієї «масті» — руді! Про них спочатку думали, що це брат і сестра. Дітей у них не було. Щедрін протестував, але Майя так і не зважилася народити дитину і піти зі сцени.

Ось що говорила з приводу їхньої зустрічі Майя Михайлівна: «Коли я вперше побачила Родіона — йому було 22 роки. Він був гарний і неординарний! Він чудово грав того вечора: і свої твори, і Шопена. Грав так, як я ніколи в житті не чула. Знаєте, у мистецтві маленька крапелька часом вирішує все. Ось він на крапельку виявився натхненнішим, вищим від інших музикантів. А ще він був природно елегантний. Джентльмен від природи. Він утримав мене на плаву. Писав мені балети, дарував ідеї, надихав. Тому що він рідкісний, унікальний. Я таких людей просто не знаю. Таких цілісних, таких самостійних на думку, таких талановитих, навіть геніальних. Я захоплююся чоловіком усе життя. Він мене ні разу ні в чому не розчарував. Може, саме тому наш шлюб триває так довго».

А ще Майя Плісецька говорила: «Неважливо, хто за професією чоловік і дружина. Або вони близькі як людські особистості, або абсолютно чужі. Тоді вони починають дратувати одне одного, і від цього нікуди не дітися. Причому це, мабуть, чиста біологія. Щедрін завжди був у тіні прожекторів мого гучного успіху. Але, на радість мою, ніколи не страждав від цього. Інакше не прожили б ми безхмарно так багато літ разом. Мрію про одне, щоб Щедрін побільше пожив. Без нього життя для мене втрачає інтерес. Я б за ним і в Сибір в ту ж секунду вирушила. Я б поїхала за ним куди завгодно. Куди він захоче. У кожної людини свої недоліки. А у нього їх немає. Чесне слово. Тому що він особливий. Тому що він — геній. Я взагалі думаю, якщо б наша зустріч не відбулася, мене могло б давно вже на світі не бути. Ви знаєте, він мені досі квіти дарує кожного дня. Мені це навіть незручно розповідати, але це правда. Кожного дня. Усе життя…»

На запитання, чи знайоме їм почуття ревнощів, Плісецька відповідала: «Я його так люблю, що не ревную. Кохаю більше за життя. Не уявляю собі життя без нього». Балерині подобалося, коли її називали «мадам Щедрін»: «Я обожнюю, коли мене так називають. Не тільки не ображаюся, але й з радістю відгукуюся. Мені подобається бути його «мадам».

А ось зізнання Родіона Щедріна: «Нас просто звів Господь Бог. Не можу сказати, що ми обоє маємо ангельський характер. Це було б неправдою. Але мені з Майєю просто. У неї є одна приголомшлива якість — вона не злопам’ятна. По-моєму, це одна з основних умов довгого сімейного життя: жінка не повинна таїти образу на близьку людину. Яка вона в житті? В моєму житті? Зовсім не вибаглива. Дбайлива. Співчутлива. Добра. Ласкава. Зовсім нічого від Прими, яка звикла до овацій. Бути Майєю Плісецькою нелегко. Та й чоловіком Майї Плісецької — складно. Але мене ніколи не обтяжували проблеми Майї. Її турботи та образи завжди чіпали мене сильніше, ніж свої власні... Напевно, пояснення цьому, крім слова «любов», не підбереш. Я не знаю, скільки Господь відпустить нам ще життя на цій чарівній землі. Але я безмірно вдячний Небу і Долі, що зв’язали наші з нею життя во­єдино. Ми пізнали Щастя. Ми пізнали Любов. Ми пізнали Ніжність. Я хочу привселюдно сказати, що люблю цю Жінку. Що для мене Майя — найкраща серед найпрекрасніших жінок нашої планети».

2 травня 2015-го в Німеччині на 90-му році життя від важкого серцевого нападу померла балерина, народна артистка СРСР Майя Плісецька. Лікарі боролися за її життя, але нічого не змогли зробити. Вона заповіла кремувати своє тіло, а прах розвіяти над Росією (згідно із заповітом подружжя, їхні тіла повинні бути спалені). Родіон Щедрін 6 грудня торік відзначив своє 85-ліття.

Telegram Channel