Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Після відвідування Волині Володимир Гройсман узявся  за закон «Маски–шоу стоп»

«До кінця року середня зарплата в країні має бути не менше 10 тисяч гривень».

Фото «Українські новини».

Після відвідування Волині Володимир Гройсман узявся за закон «Маски–шоу стоп»

Про це прем’єр заявив журналістам місцевих ЗМІ під час звіту про роботу уряду за минулий рік. Про що говорив очільник Кабміну — ​коротко

Бурштин

— Ми пробували врегулювати проблему добування янтарю постановою. Не спрацювало. Потрібен закон. Але шансів на його проходження у відкритому публічному варіанті я поки не бачу — ​в такому, щоб це було правильно зроблено.

Медицина

— Чомусь дехто нав’язав думку, що прийняття «медичного» закону — ​це вже реформа. Ні, це тільки початок.

Дороги

— Просто не розумію, чому їх не будували раніше, не розумію… Якщо процес не зупиняти, то через 3–5 років українські дороги будуть в дуже гарному стані.

Парламентські перегони

— Планую брати участь у наступних виборах до Верховної Ради. У нас залишилося майже два роки до чергових виборів 2019–го. Після них життя не завершується, а Україна має відбутися як сильна держава… До виборів повинні вирішити питання нової виборчої системи. Парламент ухвалив у першому читанні непоганий закон, який може бути допрацьований до другого читання. Щоб це були відкриті партійні списки.

Закон «Маски–шоу стоп»

— Ідея про його прийняття прийшла після поїздки на Волинь. На зустрічі з підприємцями став сивочолий керівник будівельної фірми і каже: «За останній час у мене було 9 об­шуків. Нічого не знайшли. Не можу вже витримувати такий тиск»…

Комусь, певно, треба було кілька квартир… Я наполіг на так званому законі «маски–шоу стоп». Не можна дозволяти якомусь недоумку використовувати бійців спецпідрозділу для бандитської діяльності, вриваючись на підприємства. Якщо будемо себе вести як дикуни, ніхто не захоче займатись підприємницькою діяльністю.

Найтрагічніший період для країни

— Вважаю 2004–2014 ро­ки найтрагічнішими в історії України. Бо це був час, втрачений на піар. Якби тоді Україну зробили сильною, то ми б зараз не мали окупації. І тепер я бачу у політиці ті ж самі обличчя. Соціальні ліфти так і не спрацювали — ​все знайомі обличчя. Я, певно, єдиний, хто з крісла мера прийшов в уряд. Якби не війна, не робив би цього. Яценюк запропонував: «Пішли зі мною рятувати Україну». «Добре, — ​кажу. — ​Але маєш дати мені змогу зробити децентралізацію». І він дав таку можливість.

Середня зарплата

— У Лондоні можна не розуміти англійської мови, достатньо знати польську — ​не пропадете, стільки там їхніх заробітчан. Натомість українці їдуть у Польщу. Вважаю, що до кінця року середня зарплата в країні має бути не менше 10 тисяч гривень. Тоді люди будуть повертатися в Україну.

Децентралізація

— Чи треба її завершувати? Так, але це має бути не революційний шлях, а еволюційний.

Сільське господарство

— 2018–й стане роком масштабної підтримки сільського виробника. Держава компенсовуватиме 25% вартості будівництва нових ферм, 25% вартості нової техніки українського виробника. На кожну корову передбачено півтори тисячі гривень дотації, кожна родина, яка вигодує теля до року, отримає 2,5 тисячі гривень компенсації. Окремо передбачено підтримку фермерів, які мають до 500 гектарів землі. Для них буде 80% компенсації вартості посадкового матеріалу в садівництві та ягідництві, 40% — ​на купівлю української сільськогосподарської техніки тощо.

Садочки та школи

— Зараз у Вінниці будується 5 нових дитячих садочків та одна школа. На це не витрачено жодної бюджетної гривні. Тому що у місті вже

10 років, як влада не бере хабарів від забудовників. Хочете зводити житло? Будь ласка, але побудуйте поряд школу, садок, поліклініку. Чому в одних обласних центрах це вдається, а в інших чекають на сотні мільйонів із Києва, щоб побудувати один навчальний заклад?

Telegram Channel