Курси НБУ $ 41.02 € 45.56
Коли розум і краса сумісні...

Волинь-нова

Коли розум і краса сумісні...

Видатні жінки, про яких ми нічого не знаємо

1. Августа Ада Кінг (графиня Лавлейс) – перший програміст планети

 

 Леді Лавлейс удостоїлася цього звання через те, що перевела і вдосконалила опис принципу роботи обчислювальної машини, розробленої Чарльзом Беббіджем. Ада внесла ряд конструктивних пропозицій в описову частину «Аналітичної машини Беббіджа», яку тепер називають першим комп’ютером на землі, а також запропонувала кілька термінів, таких як «робоча комірка» і «цикл», що міцно увійшли в лексикон програмістів через сторіччя. На честь Ади Лавлейс названа перша універсальна мова програмування «Ада». День її народження проголошений святом на честь жінок у науці, технології, інженерії та математиці.

2. Амалія Еммі Нетер – внесок у розвиток фізики та сучасної алгебри

 

 Альберт Ейнштейн називав її найбільш «видатним і дивовижним ученим усіх часів і народів». Еммі Нетер зробила неоціненний внесок у розвиток теорії відносності Ейнштейна, довівши зв’язок між симет­рією у фізиці і законами збереження. Її дослідження в області теорії ідеалів у кільцевих областях сприяли створенню принципово нового напрямку в математиці, відомого під назвою загальної або абстрактної алгебри.

3. Хеді Ламарр – винахід шумостійкого радіо

 

 При згадці її імені вираз «Розум і краса несумісні» втрачає своє значення, адже саме вона, зірка телеекрана 1930—1940–х років, створила пристрій, що давав змогу керувати сигналом на відстані. А в наші дні це допомагає користуватися стільниковими телефонами, навігаторами і Bluetooth з Wi-Fi. Розроблена Хеді Ламарр концепція стрибкоподібної перебудови частоти припускала зниження можливості перехоплення сигналу ворогом під час Другої світової війни і відповідно ускладнювала виявлення радіокерованих торпед. Надалі ця пропозиція лягла в основу широкого спектру технологій, у тому числі супутникової системи глобального позиціонування — GPS. День народження Хеді Ламарр — 9 листопада — тепер відзначають у США як День винахідника.

4. Розалінд Франклін – аналіз молекули ДНК

 

 Вона вперше здійснила рентгенівський дифракційний аналіз молекули ДНК і довела, що та має форму подвійної спіралі. Керуючись результатами дослідження Розалінд, два англійських учених Джеймс Уотсон і Френсіс Крік відкрили структуру дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК) — речовини, яка містить всю спадкову інформацію про людину.

Дослідження Франклін у галузі вивчення вірусів тютюнової мозаїки та поліомієліту лягли в основу сучасної структурної вірусології.

5. Мурасакі Шикібу – перший новеліст

 

 Ця жінка — найвідоміша письменниця періоду Хейан в Японії. Її роман «Повість про Гендзі» («Гендзі–моногатарі») називають одним із кращих і найбільш ранніх у світі. Написаний приблизно в 1001—1008 роках, відрізняється від зразків японської літератури того часу. В ньому йдеться про реальні особистості в реальних ситуаціях. Поетична манера оповіді, наповнена прихованим змістом, була взята на озброєння новелістами XX століття.

6. Рейчел Фуллер Браун й Елізабет Лі Хазен – створення нінсатину

 

 У 1948 році співробітники Нью-Йоркського департаменту охорони здоров’я США об’єдналися в роботі над створенням першого нетоксичного медичного препарату, який успішно бореться з грибком, – нінсатину. Він став революційним засобом у лікуванні грибкових захворювань у людей, найбільш схильних до інфекцій – хворих на СНІД та ВІЛ-інфікованих, а також при онкології та опіках. Препарат застосовують і при зараженні грибком кори дерева, і для відновлення картин та інших предметів мистецтва, постраждалих від цвілі.

Джерело: http://smartlady.com.ua/vydatni zhinky/ .

Закінчення у наступному номері.

Telegram Channel