Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У горе-батьків із Горохівщини забрали вісьмох дітей

Волинь-нова

У горе-батьків із Горохівщини забрали вісьмох дітей

На суді з очей 27-річної мами потекли сльози каяття, але повірити їм і знову приректи малят на жахіття бездоглядності суд таки не наважився. Адже за три останні місяці, відколи держава взяла під опіку діток, ненька спромоглася провідати своїх чад тільки двічі

Леся ВЛАШИНЕЦЬ



Горохівcький районний суд виніс рішення про позбавлення батьківських прав молодого подружжя, яке подарувало життя вісьмом дітям. 27-річна Мирослава та 35-літній Ілля (імена змінено з етичних міркувань), отримавши від Бога найбільший скарб – стільки здоровеньких і гарнесеньких діточок, так і не збагнули свого щастя.



…Сім’я потрапила в центр уваги правоохоронних органів, служби у справах дітей райдержадміністрації, сільської влади і громадськості ще з народженням первістків–двійняток, але ніхто так і не зміг упросити, спонукати, заставити молоду жінку навести лад у своїй оселі і стати берегинею її затишку, батька – подолати згубну пристрасть до спиртного та влаштуватися на роботу. У їхній хаті чистотою сяяли хіба що безневинні дитячі оченята. Все інше було вкрите брудом, кіптявою, павутинням. У замащеному одязі замурзана малеча нагадувала занедбаних безхатьків.



У їхній хаті чистотою сяяли хіба що безневинні дитячі оченята.



Питання про позбавлення горе-батьків їхніх прав на дітей уперше постало у 2015 році. Тоді суд дав шанс – найперше матері – довести, що вона здатна не лише народжувати, а й разом із чоловіком виховувати синів і донечок. На жаль, так не сталося.
Навідавшись до багатодітної сім’ї у жовтні 2016-го після чергового попередження, інспектор ювенальної превенції Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області Сніжана Лапків, провідний спеціаліст служби у справах дітей райдержадміністрації Ольга Повзун і сільський голова жахнулись від побаченого безладу в хаті, від запущеного вигляду малечі, від страждань у мокрих пелюшках двомісячних немовлят і зважилися на кардинальний крок – негайно ініціювали засідання виконкому сільської ради. Трьох найменшеньких діток було вилучено і тимчасово поміщено у дитяче відділення Горохівcької центральної районної лікарні того ж дня, 11 жовтня. Ще п’ятьох малолітніх відвезли до Волинського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей у місті Ковелі через шість діб.



«Як можна було забути про таке ангелятко?» – дивується інспектор ювенальної превенції Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області Сніжана Лапків.



…Відтоді Мирослава знайшла час і кошти лише на дві поїздки до своїх сонечок у Ковель, Ілля – на жодну.



Як «поборотися» за своїх кровинок, подружжя жодного разу не поцікавилося у працівників служби у справах дітей райдержадміністрації…



Як «поборотися» за своїх кровинок, подружжя жодного разу не поцікавилося у працівників служби у справах дітей райдержадміністрації, які, кажуть, чекали та надіялися, що й у цих батьків, які ухилялися від виконання своїх обов’язків, переможуть здоровий глузд і материнські почуття…
Прикро, бо впродовж жовтня-грудня нічого не мінялося в їхній занедбаній оселі, а щоб хоч якось виправдати себе, пара намагалася переконати суддю, що поміняла своє місце проживання «на краще». Як з’ясувалось, горе–батьки перекочували у сусіднє село, без прописки начебто оселилися в мами Іллі, в двокімнатній хатині якої мешкає її власниця з чималим сімейством. І хоч з очей Мирослави чи не вперше потекли сльози, але повірити їм і приректи знову дітей на бездоглядність суд таки не наважився.
Сьогодні Славко і Сашко, яким по 8 літ, 6-річна Іринка, 4-літня Сонечка, 3-річний Ігорчик поки що залишаються у центрі соціально-психологічної реабілітації дітей у Ковелі. Вадимчик, якому 8 січня виповнилося три рочки, чотиримісячні двійнята Русланчик і Ромчик – у Волинському будинку дитини.
Чим займаються їхні батьки? Люди кажуть, що безталанні їздять від села, в якому жили, у село, де нібито живуть. Нарікають на всіх на світі, лише не на себе. Тішать себе думкою, що за дітей іще «повоюють»…

Telegram Channel