Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Навіть президент США написав уродженці Волині лист захоплення (Відео)

Волинь-нова

Навіть президент США написав уродженці Волині лист захоплення (Відео)

«Цей фільм буде продемонстрований американському народу у всій своїй величі»

8 вересня 1898 року у Любомлі на Волині народилась Наталія Ужвій (1898–1986) – одна із найзнаменитіших акторок радянської епохи (лауреат Державної премії, чотирьох орденів Леніна). На жаль, будинок, у якому вона з’явилась на світ, за байдужості місцевої влади був знищений зовсім нещодавно – у 2015-му.




За фільм Наталія Ужвій отримала почесну статуетку, але це не був «Оскар», як писали багато ЗМІ.



Всесвітню славу Наталії Ужвій приніс фільм «Радуга» (1943), за який вона отримала Сталінську премію. Перед тим актриса пережила кілька особистих трагедій. Її чоловіка, поета Михайла Семенка, було визнано «ворогом народу» і розстріляно. Через декілька місяців працівники НКВС сказали їй: «Або ставиш підпис під доносом на Леся Курбаса (керівника театру «Березіль», де вона працювала), або поїдеш у Сибір, а сина віддамо до інтернату». Заради малого Михайлика Наталя зважилася на вчинок, за який картала себе до кінця днів. Через два тижні Леся Курбаса розстріляли. Вона ж не могла дивитися людям у вічі і втекла з Харкова…


На початку Другої світової на окупованій Волині безвісти зник її син Михайло. Весь біль і пережиті муки розлуки з ним Наталія Ужвій втілила у фільмі «Радуга», де зіграла роль партизанки Олени Костюк, яка потрапила до рук нацистів і, навіть попри нелюдські тортури та вбивство її новонародженої дитини, так і не видала товаришів. Після виходу фільму солдати слали акторці мішки листи. Її героїня уособлювала для них жінку, за яку варто воювати. Так і писали: «За Родину! За «Радугу»!»




Кінострічка вразила навіть президента США Франкліна Рузвельта, який відгукнувся такими словами вдячності: «У неділю в Білому домі дивилися присланий із Росії фільм. Я запросив професора Чарльза Боліна у якості перекладача. Але ми все зрозуміли без перекладу. Цей фільм буде продемонстрований американському народу у всій своїй величі. Франклін Рузвельт».



«Радуга» стала сенсацією року в американському кінопрокаті. За фільм Наталія Ужвій отримала почесну статуетку, але це не був «Оскар», як писали багато ЗМІ. На ній була зображена богиня Ніка і вигравіюваний текст вдячності «за видатні досягнення кінокартини «Радуга».


А тут ви можете переглянути фільм «Радуга» – https://www.youtube.com/watch?v=BZGBk1bWjqY :



Після успіху стрічки і всесвітнього визнання Наталію чекала ще одна, набагато вагоміша звістка: її син Михайло знайшовся! Життя знову набуло сенсу. Як і батько, хлопець писав вірші, після війни вступив до Київського університету. Але щастя тривало недовго. У 24 роки її син помер від менінгіту. «Залізна леді» радянського кіно була на межі божевілля і самогубства. Її врятував театр.



Про інші цікаві факти щодо дати 8 вересня дізнавайтеся в нашій рубриці «Доброго дня вам, люди!»

Telegram Channel